ZWIERS SAGA: DE GESCHIEDENIS VAN EEN RECLAMEBUREAU

In het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw was er in Zevenhuizen Buro Zwiers, een bureau voor grafische vormgeving dat aardig aan de weg timmerde. Met werk voor klanten als BASF, Slavenburg’s Bank en Pensioenfonds PGGM werd er naam gemaakt en bereidde men zich voor op andersoortige opdrachten, waarbij naast vormgeving ook de adviesfunctie een belangrijke onderdeel vormt. Zo werd Slavenburg’s Bank omgedoopt tot Credit Lyonnais Bank Nederland; een stuk van de Bijlmer hernoemd in Amsterdam Zuid-Oost, werd het Atlas Kantorencentrum in de markt gezet en meldde Eckart Wintzen met zijn Bureau voor Systeem Ontwikkeling (BSO) zich aan als klant. In Rotterdam werden projecten als Waterstad en Brainpark op de kaart gezet en zo transformeerde het grafisch Buro Zwiers langzaam maar zeker tot Zwiers/Minnaard, een reclamebureau dat zich richtte op de B-to-B markt.

Vanwege de 80ste verjaardag van Jan Zwiers, de grondlegger van het bureau waar Gertjan Withagen en ikzelf in de 80er jaren werkten, maakten we een 90 minuten durende documentaire waarin we met Jan Zwiers de verschillende locaties bezochten waar het bureau tijdens het bijna 60 jarige bestaan gevestigd was. Jan’s verhaal wordt gaandeweg aangevuld met de verhalen van medewerkers die bij het bureau werkzaam waren. Het verhaal begint in de 60er jaren aan de ’s Gravendijkwal in Rotterdam en eindigt wederom in Rotterdam aan de Blaak waar Zwiers Communicatiebureau nog steeds actief is.

De documentaire werd in Bioscoop Kino in Rotterdam vertoond en door een groep oud-medewerkers en relaties bekeken. Onderstaand een teaser die voorafgaand aan de viewing aan genodigden werd gestuurd.